//
Så funkar det att låna via pantbanken

En pantbank ger inte lån som vanliga banker. Istället lånar man av pantbanker pengar mot ett föremål eller en så kallad pant, som lämnas in till banken och förvaras där som en säkerhet. För inlämnandet av panten eller föremålet får man rena cash av pantbanken, och man har rätt att lösa tillbaka panten eller föremålet när man vill, upp till en viss tidpunkt. Vill man ha tillbaka föremålet betalar man dock lite mer för detta när man får föremålet åter. Detta kan tyckas orättvist, men precis som banker tar räntor för sina lån, dvs. man betalar tillbaka mer för lånet än vad man fick i kontanter när man tog lånet, vill även pantbanker tjäna pengar och detta är sättet de gör detta på.

Det finns pantbanker runt om i Sverige, totalt 60 stycken runt om i landet.

I regel har alla lån som tas av en pantbank en löptid på 4 månader, men man kan även förlänga löptiden hos många pantbanker vid behov.Vad händer om man inte betalar tillbaka lånet och hämtar föremålet man lämnade in?
Detta är tillåtet, så du kommer inte att bli ”straffad” för detta på något vis. Dock har pantbanken då rätt att sälja föremålet på auktion till någon annan, och du kommer därför aldrig att få tillbaka din pant.

Hur mycket kostar det att låna via pantbanken?
Detta beror på vilken pantbank man lånar av samt vad det är för föremål man lämnar in. Vi rekommenderar dig därför att kontakta din närmaste pantbank för att fråga om detta.

Kan vem som helst låna pengar via pantbanken?
De enda krav som finns är att man är minst 18 år gammal, eller äldre, samt att man kan visa upp giltig legitimation när man tar lånet. Det sistnämnda är ett krav för att förhindra handel med stöldgods. Om du vill låna pengar utan inkomst så är pantbank ett utmärkt sätt att göra det på. Ingen kreditupplysning görs i samband med att du tar ett lån av en pantbank, och de bryr sig inte heller om vad du har för inkomst per år, om du har betalningsanmärkningar och så vidare, utan de tittar enbart på föremålet som du vill pantsätta. Det kan därför vara ett riktigt bra alternativ för alla som inte lyckas få lån via de vanliga låneföretagen.